Bindingsangst en relaties – Wat is het en wat kun je er zelf aan doen?

Wat is bindingsangst?

Het verschijnsel bindingsangst is het onvermogen om zich in een relatie (meer) te binden en daarmee een stap verder te gaan in een relatie. Bindingangst lijkt een groeiend verschijnsel in Nederland, maar ook in veel andere westerse landen. In tegenstelling tot een aantal tientallen jaren geleden, zijn mensen tegenwoordig veel huiveriger om een meer serieuzere relatie aan te gaan.

Wanneer de discussie gaat over het gaan samenwonen, het delen van een sleutel, verloven en trouwen, ervaren een hoop mensen plankenkoorts. Voor een deel van deze mensen, zijn de gevoelens hier voor zo overweldigend, dat ze een mentale en vaak ook fysieke afstand tussen de partner en zichzelf inbouwen. Iets wat altijd leidt tot een verslechtering van de relatie en in een aantal gevallen tot het verbreken van de relatie.

meisje bindingangst

Het hebben van bindingsangst kan een grote sta-in-de-weg zijn voor iemand die vrijgezel is of iemand die in een relatie zit.

Of je nu zelf kampt met bindingangst, je partner of jullie beiden.

 

 

Oorzaken bindingsangst

Tijdsgeest en cultuur

Het land en de tijdsgeest waar in men opgroeit en leeft, lijkt een grote factor te zijn voor het ervaren van bindingangst. Jonge stellen in de jaren 1950 bijvoorbeeld, trouwden nagenoeg allemaal op relatief jonge leeftijd en kregen snel daarna kinderen.

Tegenwoordig wordt er veel minder snel getrouwd, trouwt men op latere leeftijd, gaan mensen sneller uit elkaar en krijgt men op latere leeftijd (minder) kinderen.

Deze statistieken lopen bijna parallel met de toename die te zien is bij het aantal mensen met bindingsangst.

Enige nuancering bij bovenstaande is echter gewenst. Zo was er decennia geleden veel meer druk vanuit de gemeenschap, de kerk en de familie om te trouwen en kinderen te krijgen. Anno nu genieten mensen als individu een ongeëvenaard aantal meer vrijheden die ze volledig in staat stelt zelf te kiezen. Trouwen en het hebben van grote gezinnen is sindsdien een dalende trend.

Wellicht hadden de stellen in de jaren 1950 ook bindingangst maar werd daar niet aan toegegeven vanwege de maatschappelijke druk.

En misschien hebben we tegenwoordig zoveel vrijheid en vooral keuze, dat we bang zijn om ons ergens aan vast te leggen omdat de toegang tot een beter alternatief al snel voor handen is of lijkt.

Kortom, de tijdsgeest en daarmee de manier van denken zal zeker van invloed zijn op hoe we ons zelf en relaties zien. De keuzestress van tegenwoordig zal ook zeker van toepassing zijn bij het vinden van een geschikte partner, iets wat men kan weerhouden een stap verder te willen gaan.

 

Ervaringen en trauma

Mensen die gekwetst zijn tijdens een (serieuze) relatie kunnen daar erg veel last van ondervinden. Dit kan er zelfs voor zorgen dat men gedurende de rest van het leven moeite heeft met zich volledig emotioneel over te geven aan een ander.
Meestal ontstaat zo’n pijnlijke ervaring wanneer iemand gekwetst wordt terwijl iemand serieus in een relatie staat, of wanneer men afgewezen wordt wanneer de nek uitgestoken wordt.

Een huwelijksaanzoek dat afgewezen wordt, maar ook wanneer de ander vreemdgaat terwijl jij serieus in de relatie zit, laten vaak een diepe wond achter.

 

man trauma bindingangst

Een traumatische ervaring kunnen in de meeste gevallen ook zorgen voor het levenslang doen aan zelfbehoud. Lichamelijk en of geestelijk gebruik en misbruik, kunnen blijvend ‘letsel’ aanrichten die een persoon nagenoeg niet meer in staat stelt mensen emotioneel dichtbij toe te laten.

In het geval van trauma is het zoeken van professionele hulp in de vorm van therapie de meest voor de hand liggende stap om het probleem te managen.

 

Verschil in persoonlijkheid

Niet ieder mens is aangelegd om een levenslange commitment aan te gaan met een ander persoon.
Een aanzienlijke groep mensen – zowel man als vrouw-  vindt het hebben van aandacht en intimiteit fijn, maar ziet zichzelf niet (levens)lang met dezelfde persoon. Het gevoel van het inperken en beknotting van de vrijheid werpt bij deze groep een barrière op waar nu eenmaal weinig aan te doen is.
Het kan ook zijn dat mensen die in hun jonge jaren niets van een serieuze relatie moesten hebben, zich op latere leeftijd hier toch voor open gaan stellen. Hoelang dit kan duren is afhankelijk van de persoon.


Bindingangst aanpakken

Wat de oorzaak ook is, bindingsangst is net als ieder andere angst een hinderlijk verschijnsel dat geluk en levenskwaliteit in de weg staat.

Hoe tackle je dit probleem en hoe kom je er van af?

De eerste stap is het onderkennen van het probleem. Heel vaak zijn mensen zich niet volledig bewust van hun eigen gedragspatronen en gevoelens wat het daardoor moeilijk maakt om er wat mee te gaan doen. Het bewust worden van mogelijke bindingangst bij jezelf of bij je partner opent al snel een deur naar mogelijkheden.

In kaart brengen wat je wilt in een relatie. Mensen hoeven natuurlijk geen bindingangst te hebben, zonder dat ze een diepe emotionele relatie willen. Het open communiceren met je partner over wat elkaars lange termijn verwachtingen zijn, kan al het één en ander uitsluiten. Ook wanneer je vrijgezel bent en moeilijk een relatie aan kunt gaan, is het raadzaam bij jezelf na te gaan wat je zoekt in een ander en waarom.

Na het hebben doorlopen van stap 1 en 2, kun je hoogstwaarschijnlijk bepalen of er sprake is van bindingangst en zo ja, of dit een factor is waar je wat mee wilt en moet.

Wanneer er inderdaad sprake is bij bindingangst bij jou of je partner, is het raadzaam te achterhalen welke oorzaak hier aan ten grondslag ligt. Bij iemand die uit een milieu komt waarbij het hebben van serieuze relatie niet echt stoer is, vergt het een andere aanpak dan bij iemand die in zijn of haar jeugd getraumatiseerd is.

 

plan van aanpak bindingangst

 

Probeer de oorzaak van het probleem zodanig af te pellen, dat je er achter kan komen waar overtuigingen vandaan komen en hoe deze overtuigingen er uit zien.

 

 

 

Werken naar oplossingen

Wanneer je de overtuigingen in beeld hebt, kun je gaan werken naar het oplossen er van.
Het oplossen kan op meerdere manieren zoals via een relatietherapeut maar bijvoorbeeld ook via een singlescoach. Echter, wanneer je zelf al een hoop voorwerk hebt gedaan in bovenstaande stappen, is de kans ook groot dat je er op eigen kracht uit komt.

Het meermaals praten met je partner over de overtuigingen, kan de overtuigingen doen losweken en in kracht doen afnemen. Wellicht wordt de bindingsangst niet volledig weggenomen, maar wel tot een zodanig niveau gereduceerd waardoor je er nauwelijks nog hinder aan hoeft te ondervinden.

Ook wanneer je vrijgezel bent is het van grote waarde om je overtuigingen te bespreken. Een goede vriend of vriendin, of iemand in de vorm van een coach kan jou doen helpen je overtuigingen en je gedrag in te laten zien.

 

Wat kun je er nog meer aan doen?

Het uitvoeren van bovenstaande stappen is niet altijd even eenvoudig omdat men onbewuste patronen bloot gaat leggen. Ook de koers die je wilt gaan varen met jezelf en in een relatie vragen denk- en gevoelswerk waar een hoop bij komt kijken. De cursus ‘Betere relaties voor iedereen’ ondersteunt mensen die last hebben van bindingsangst – of denken te hebben – en reikt een breed scala aan handvatten en bruikbare tools aan om jou inzicht te geven in jezelf en je relatie.

Het is goed mogelijk dat je dankzij de cursus ook tot andere inzichten komt, buiten bindingsangst om, die jou kunnen helpen positiever en steviger in je relatie(s) te staan.

Klik op onderstaande afbeelding om meer te weten te komen over de cursus ‘Betere relaties met iedereen’.

 

Cursus Betere relaties met iedereen