Contacten – Wat is de kunst van het leggen en onderhouden ervan?

Het hebben van goede contacten in je leven wordt als één van de meest belangrijke dingen beschouwd. Wanneer geluks- indexcijfers worden gemeten blijkt dat het hebben van hoogwaardige contacten bovenaan de lijst staat.

Het hebben van een goede gezondheid en financiële zekerheid dingen vaak mee in de top drie, maar leggen het soms af tegen het hebben van goede verstandhoudingen met dierbaren.

 

Wat verstaan we onder goede contacten?

Mensen die dichtbij ons staan, waar we op regelmatige basis mee interacteren en zodanig energie van ontvangen, typeren we over het algemeen als goede contacten. Dit kan uiteraard iedereen zijn; je ouders, een vriend of vriendin, je kind, je buurman enzovoorts.

Goede contacten zijn mensen die we als onze ‘gelijken’ beschouwen, met wie we (ongeveer) dezelfde mening en visie delen, dezelfde achtergrond hebben en met wie we dezelfde taal spreken.

vriendinnen

Daarboven op komt het wederzijdse respect en de (toegevoegde) waarde die je hecht aan elkaars gezelschap.
Wanneer contacten aan bovenstaande voldoen, kan het lijken alsof het omgaan met elkaar moeiteloos  verloopt, uit zichzelf gaat en ook energie oplevert.

Dit is nagenoeg wat ieder mens in zijn leven nastreeft: moeiteloos contact dat energie oplevert.

Goede vrienden of kennissen bijvoorbeeld, zeggen vaak over elkaar dat ze met elkaar kunnen ‘lezen en schrijven’.

Ouders hanteren vaak een gouden regel, dat wanneer hun kinderen gelukkig zijn en in goede verstandhouding staan met hen, dit geldt als een ultiem niveau van geluk ervaren.

Hoe kan het eigenlijk dat contacten zo’n invloed op ons welzijn hebben en hoe komt dit tot stand?

 

Menselijk contact; een theorie van biologie en evolutie

Wanneer gekeken wordt naar de mensen tijdens de oertijd, komen de basale behoeften van de mens duidelijk naar voren. De primitieve mens kon niet terugvallen op een maatschappij met wet- en regelgeving, op werk en uitkeringsinstanties, gevarieerd eten of een solide en veilige woning.

De eerste mensen moesten het hebben van de groep, veelal de familie en de gemeenschap.

oermens gemeenschap

Alleen, zou een mens in die tijd een veel kleinere kans hebben tot overleven.

Dankzij de groep, was er een gevoel van veiligheid, meer toegang tot voedsel, onderdak, maar ook op sociale interactie wat zorgde voor verbondenheid.

 

Het gevoel ergens veilig te zijn, ergens thuis te horen en met gelijkgestemden een gezamenlijk doel na te streven – het overleven van de gemeenschap – heeft zich gedurende de geschiedenis van de mens verankerd en bewezen tot één van de belangrijkste menselijke eigenschappen.

 

Samenwerken, organiseren en taken verdelen hebben er toe geleid dat de mens zich succesvol heeft kunnen ontwikkelen.

 

Veiligheid is dus één van onze eerste primaire levensbehoeften.
Wanneer hier niet aan voldaan wordt gaat onze gezondheid hier op reageren.
Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren, gebouwd voor sociale interactie.

Wanneer we kijken naar het dierenrijk zien we dat alle zoogdieren sociale wezens zijn. In tegenstelling tot reptielen, amfibieën en vissen, insecten en vogels, onderscheiden zoogdieren zich door hun hoge intelligentie, organisatievermogen en sociale gedrag.

Wanneer zoogdieren worden gescheiden van de moeder of de groep, ervaart het gescheiden dier daadwerkelijk stress en neemt de kans op overleven aanzienlijk af.

De mens is hierop als zoogdier geen uitzondering.
Ieder mens heeft behoefte aan warmte via contacten zodat de veiligheid gegarandeerd wordt en de gezondheid wordt bevorderd.

 

Trends in Nederland; toename van eenzaamheid

Helaas zien we in Nederland een stijgende lijn met betrekking tot gevoelens van eenzaamheid. Veelal onder ouderen, maar ook steeds meer onder jongvolwassenen neemt de eenzaamheid toe.

De oorzaken hiervoor worden vaak gezocht in de individualistische maatschappij, die zich de afgelopen veertig steeds meer heeft gemanifesteerd.

Men kan tegenwoordig als individu goed overleven, doordat de samenleving zodanig is ingericht.
Het gevolg hier van echter is dat mensen elkaar minder nodig hebben en dus ook minder met elkaar in contact komen. Ondanks dat we veel meer online zijn gaan communiceren en met meer mensen in contact staan, is het gevoel van eenzaamheid juist toegenomen.

 

eenzaam vrouw

 

Oorzaken van een gebrek aan kwalitatieve contacten

Het hebben van daadwerkelijk (face-to-face) contact is wat mensen verbonden doet voelen.

Wanneer je er niet in slaagt om nieuwe contacten te leggen of om bestaande contacten te onderhouden, kan dit zorgen voor een gevoel van controleverlies en een ondermijning zijn voor het zelfvertrouwen.

Verschillende redenen kunnen hier aan ten grondslag liggen.

Men kan een meer introverte persoonlijkheid hebben en zo minder gemakkelijk contact leggen en onderhouden.

Iemand kan door vervelende ervaringen een negatief zelfbeeld ontwikkelen en zo minder sociaal vaardig worden. Zo kan iemand die gepest is tijdens de jeugd of volwassen leven, hier blijvend gebukt onder gaan.

Of bij praktische oorzaken, zoals een verhuizing, kan het iemand niet altijd lukken ergens raakvlakken en aansluiting te vinden en een contacten(vrienden)groep op te bouwen.

 

Symptomen en gevolgen

Mensen die van zichzelf vinden dat ze een tekort aan kwalitatieve contacten (met regelmatige frequentie) in hun leven hebben, boeten nagenoeg altijd in op hun gevoel van geluk.

Bij deze groep mensen is er vaak sprake van:

  • Een daling van het gevoel van veiligheid
  • Een daling van het zelfvertrouwen
  • Een daling van het energieniveau
  • Een daling van de levenslust en ondernemersgeest
  • Een daling van het hebben van een doel  -‘sense of purpose’-
  • Een toename van stresshormonen
  • Een toename en grotere kans op chronische klachten en ziekten
  • Een verslechterde slaapcyclus
  • Een verkorting van de levensduur

 

Het hebben van weinig of geen contact, gaat vaak gepaard met schaamte.
Wanneer mensen niet een bepaalde mate van contact(en) hebben (vrienden, familie, kennissen) is men geneigd zichzelf hier vaak ‘slecht’ en minderwaardig door te voelen.

 

Contact leggen

Gelukkig kunnen mensen die moeite hebben met het vinden van vriendschappelijke contacten terecht op websites die hiervoor zijn opgericht.
Deze websites zijn een laagdrempelige manier voor mensen om nieuwe contacten en vriendschappen op te doen. De insteek is om elkaar face-to-face te ontmoeten en hier langdurige vriendschappen aan over te houden.

Het voordeel van zulke websites, is dat men met een wederzijds doel contact met elkaar zoekt. Net als bij een datingsite waar men ook voor een specifiek doel op komt, zijn de verwachtingen vooraf bekend.

Vandaar dat het prettig is dat men via websites hier gehoor aan kan geven.
Een anonieme manier om de vrienden- of kennissenkring uit te bouwen.

 

Het onderhouden van contacten & onbewust gedrag

Een nadeel wat echter later in een hoop gevallen om de hoek komt kijken, is het onderhouden van het nieuwe contact.

Het eerste contact leggen en vervolgens face-to-face afspreken (hoe spannend soms ook) gaat voor de meeste mensen nog wel. Maar een hoop mensen die dit hebben ondergaan noemen dat het onderhouden van een vriendschap lastig blijkt en in een hoop gevallen toch snel verwaterd of uitdooft.

Meerdere websites rapporteren dat hun geregistreerde bezoekers last ondervinden van het onderhouden van het contact.

In de meeste gevallen is het zo dat het onderhouden van contact het moeilijkst het is en dat de meeste mensen hier een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

 

vrienden wandelen

 

Wanneer je je in je eigen leven hebt gemerkt dat het onderhouden van contact soms lastig kon zijn en de vriendschap uiteindelijk verloren ging, is de kans zeer groot dat dit een patroon is dat zich herhaalt.

Dingen die we onbewust zeggen of doen in een vriendschap of andere relatie kan er voor zorgen dat er onbedoeld druk op de verstandhouding wordt gezet. Irritaties die kunnen ontstaan bij de ander of bij jou, maken dat er scheurtjes maar ook een afstand tussen beiden kan ontstaan.

 

Hoe doorbreek je onbewuste patronen en stel je jezelf in staat contacten te onderhouden?

Het kan lastig zijn om te achterhalen en te begrijpen waarom het niet altijd lukt contacten te leggen en te onderhouden.
Waar ligt het nu wel of niet aan en wat kun je doen om hier mee aan de slag te gaan?

In de online cursus ‘Betere relaties met iedereen’ wordt een stappenplan aangereikt, tezamen met handvatten en overige tools die jou meer grip en controle leren geven.

Dankzij deze cursus zul je leren meer invloed op de vriendschap of relatie uit te oefenen en zul je op een natuurlijke manier in staat zijn deze beter te onderhouden. De vaardigheden die je je eigen maakt zorgen er bovendien voor dat je meer zelfvertrouwen zult krijgen en ook flexibeler zult worden in het aanboren van nieuwe contacten.

Meer dan duizend cursisten hebben inmiddels deze cursus ingezet om meer uit hun vriendschappen en overige relaties te halen. De nieuwe manier van ‘kijken’ en handelen wordt gezien als een uitstekende gereedschapskist die zijn voordeel bewijst bij ieder (nieuw) contact.

Lees en leer meer over de online cursus ‘Betere relaties met iedereen’ en ontdek wat dit voor jou teweeg kan brengen. Klik op onderstaande afbeelding.

 

Cursus Betere relaties met iedereen