Liefdesverdriet? Lees hoe het werkt en hoe je er van af komt

 

 

Iedereen die wel eens door liefdesverdriet is heen gegaan, weet wat dit is.

Net als bij verliefd zijn of houden van, moet je dit hebben meegemaakt om te snappen wat het met je doet.
Het is namelijk niet in woorden uit te leggen aan iemand die hier niet door heen gegaan is.

 

liefdesverdriet vrouw

 

Liefdesverdriet is iets heel complex.
Hoewel er soms wel is lacherig en aanstellerig over wordt gesproken, kan liefdesverdriet iemands leven goed doen ontwrichten.

De pijn van het verlies kan, zeker in de beginperiode, zo ondragelijk zijn dat sommige mensen geen andere uitweg zien dan uit het leven te stappen.

Het gevoel alsof de wereld instort, je honderd messteken in je hart krijgt en je nooit meer de zon zal zien schijnen.

 

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is een gevoel, of beter gezegd een cocktail van emoties, dat vrij komt bij het ten einde komen van een relatie.

Het kan uitgelegd worden als een intens gevoel van verdriet, machteloosheid en verdriet.
Sommige mensen ervaren ook misselijkheid en pijn in de hartstreek.

De mate van hoe iemand liefdesverdriet ervaart, verschilt per persoon en hoe iemand de relatie heeft ervaren. Onderzoek wijst uit dat vrouwen gemiddeld meer intense en langere pijn ervaren na het uitgaan van een relatie dan mannen. Dit neemt niet weg dat ook mannen jarenlang nog diep ongelukkig kunnen zijn.

De reden hiervoor is dat vrouwen emoties in de hersenen net iets anders verwerken dan mannen.
Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vrouwen meer verbindingen tussen beide hersenhelften hebben dan mannen.

 

Wat veroorzaakt het?

Wanneer je verliefd bent, worden je hersenen overspoeld met een aantal gelukzaligmakende hormonen.

De belangrijkste en bekendste hormonen zijn dopamine, endorfine, adrenaline, fenylethylamine, en oxytocine.

Ieder hormoon heeft zijn eigen functie. Tezamen zorgen ze voor de vlinders in je buik, de opwinding, maar ook de behoefte om samen te zijn, te knuffelen en monogaam te zijn. Deze chemische stoffen zorgen er voor dat je je gelukkig voelt, op korte en lange termijn.

Wanneer een relatie ten einde komt, vindt er een abrupte verandering in de hormoonhuishouding plaats. Het geluk, de blijdschap, het toekomstbeeld, de veilig- en geborgenheid komen allemaal tot stilstand. Zelfs wanneer een relatie geleidelijk aan uitdooft, kan het uitgaan als een shock en traumatische gebeurtenis worden ervaren.

De verslavende en uiterst comfortabele ‘high’ gevoelens van verliefd en gelukkig zijn, maken de val extra groot wanneer dit opeens stopt.

Het lichaam en de geest hebben soms jaren nodig om van hier van te kunnen herstellen.

Je zelfvertrouwen, vertrouwen in een ander en vertrouwen in de toekomst kunnen een gigantische deuk oplopen, waar sommigen de rest van hun leven last aan overhouden.

 

Het eerste stadium

De meeste mensen ervaren het eerste stadium van liefdesverdriet als een oneindig gevoel van machteloosheid. Vaak gepaard met boosheid, agressie, haat, verdriet, onvermogen en onbegrip weten de meesten zich simpelweg geen raad met deze intens pijnlijke ervaring.

In dit eerste stadium kunnen mensen zich vaak op twee soorten manieren gedragen.
Zo zal de één zijn of haar onvermogens en pijn uiten door veel in actie te komen. Veelvuldig contact zoeken met de nieuwbakken ex of het storten op nieuwe potentiele liefdes. De reden hier achter is waarschijnlijk dat het verlies van controle (door het verliezen van de relatie) op deze manier nog enigszins tegemoet gekomen wordt. Ook al realiseert iemand zich dat een relatie niet meer te redden valt, het zoeken van contact met de ex maakt dat dit gevoel enigszins verdrongen wordt.

Overige meer onschuldige uitingen van in actie komen, kunnen het storten op werk, sport, of hobby’s zoals reizen zijn. Dit wordt in de volksmond ook wel aangeduid als ‘vluchtgedrag’. Je houdt je zelf zodanig bezig met afleidende zaken dat de directe pijn wordt verminderd.

liefdesverdriet vrouw op bedEen andere grote groep die aan het begin van hun liefdesverdriet staat kunnen als het ware in een soort bevriesstand terecht komen. Deze groep is veel meer passief van aard en laat alle pijn als een deken over zich heen komen. Als een gevallen soldaat die een witte vlag ophoudt, ondergaat deze groep de volledige pijn door zich over te geven aan het nieuwe lot.

Bij deze groep kan het alledaagse handelen zo lijden onder de nieuwe situatie dat deze tot een stilstand komt. In uiterste gevallen kruipen mensen in hun bed om hier soms wekenlang in te liggen.

 

 

Het dagelijks functioneren leidt hier vanzelfsprekend onder. Het uitvoeren van de taken op het werk, het onderhouden van het huishouden lukt voor deze groep in deze eerste periode eenvoudigweg niet meer.

Behalve deze twee categorieën zijn er ook nog grijsgebieden. Niet iedereen zal zich volledig in één van bovenstaande groepen herkennen. Een combinatie van de twee is ook goed mogelijk. Zo kan iemand bijvoorbeeld de ene dag bruisen van (negatieve) energie en de volgende dag verlamd voelen door verslagenheid.

De ene categorie is niet beter dan de ander. Iedereen verwerkt en ervaart de pijn op zijn of haar manier.

 

Het herstelproces: Wat zijn de eerste cruciale stappen om te zetten?

Verbreek het contact

Hoe moeilijk en verleidelijk het voor sommigen kan zijn, is het van belang om in het eerste stadium alle contact te verbreken. Degene die je lief had zit kort na de breuk maar ook lang daarna nog volledig in je gedachten en in je hele wezen. Deze persoon zat namelijk maanden, jaren- of decennialang op de voorgrond tijdens jullie relatie.
Dit stopt helaas niet wanneer de relatie stopt.
Dit is een uiterst frustrerend verschijnsel waar mensen nu eenmaal niet de controle over hebben.

Doordat iemand dus nog heel lang in je gedachten en je gevoel kan blijven zitten, is het daarom van uiterst belang om het contact volledig te verbreken.

Het contact verwijderen van alle social media platformen inclusief whatsapp.

Ook het verwijderen of het ontvolgen van bijvoorbeeld vrienden van je nieuwe ex, zodat je ook niet geconfronteerd wordt met posts en updates waarbij je ex bij betrokken is.

Het beste zou zijn om kanalen als facebook en instagram een tijd lang volledig met rust te laten, zodat allerlei prikkels je niet bereiken.

 

man liefdesverdriet social media

 

Lichamelijk bezig zijn

Eén van de beste en oudste manieren om je gedachten te verzetten is via fysieke arbeid. Dit kan jezelf in het zweet werken zijn via sport, wandelen in de natuur, maar ook het huishouden of boodschappen doen.

 

Daglicht en buitenlucht

Mensen die lijden aan stemmingswisselingen zitten gemiddeld meer binnen. Hierdoor krijgen zij niet alleen minder beweging maar ook minder daglicht en buitenlucht. Deze zaken zijn belangrijk voor het bioritme alsmede het helpen reguleren van de stemming.

 

Afleiding

Naast het doen van sport, kunnen creatieve hobby’s goed fungeren als bliksemafleider. Handwerk zoals breien, schilderen, potten bakken en dergelijke kalmeren de geest en zorgen er voor dat je meer in het ‘nu’ zit.
Het opzoeken van menselijk contact is vaak een goede remedie tijdens dit rouwproces. Gesprekken met familie, vrienden, of met een vreemde in bijvoorbeeld de vorm van een therapeut kunnen helpen bij het verwerken van het verlies.

 

Wat kun je nog meer doen bij liefdesverdriet?

Bovenstaande tips kunnen behulpzaam zijn wanneer je het vermogen hebt hier open voor te staan en er zodanig aan toe bent dit uit te voeren. Dit gaat uiteraard niet voor iedereen op. Het meedogenloze gevoel waar je mee loopt kan je (gevoels)wereld zo doen ontregelen dat eigenlijk niets echt bij je binnen komt of helpt. En al weet je dat het oppakken van dat soort zaken waarschijnlijk goed voor je zouden zijn, je zelf er toe zetten kan dan teveel gevraagd zijn, zeker in de beginperiode.

Voor mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, kan de online cursus ‘Betere relaties met iedereen’ wellicht iets betekenen.

Deze cursus is breed georiënteerd (voor veel doelgroepen) en is effectief gebleken bij mensen die door liefdesverdriet heen gaan. Met name het stuk zelfvertrouwen waarbij het ontbeert bij mensen die hier aan lijden, helpt de cursus met het ondergaan van interactie met mensen in je omgeving.

Ook bij mensen die niet in een sociaal isolement raken of zijn geraakt, biedt de cursus handvatten om meer regie te krijgen over jezelf en over het contact met anderen. Hierbij krijg je sneller de controle terug over jezelf en je gevoel, wat je helpt je liefdesverdriet sneller te verwerken en sneller een plek te geven.

Ontdek wat deze cursus voor jou kan betekenen. Honderden tevreden cursisten gingen je voor en gebruiken de cursus wanneer de behoefte daar naar was. Klik op onderstaande afbeelding om meer te weten te komen.

 

Cursus Betere relaties