Relatie test – Een korte check die je inzage geeft en helpt in jouw relatie

 

 

 

Jezelf of je partner willen onderwerpen aan een relatie test lijkt de suggestie te wekken dat er al iets mankeert maar hoeft dit niet te betekenen.

 

“Als de relatie goed zou zijn zou een test überhaupt niet nodig zijn toch?”

 

relatie test vrouw twijfelHet merendeel van de mensen in een relatie (inclusief langlopende huwelijken) lopen van tijd tot tijd rond met de vraag rond hoe ze in hun relatie zitten.

 

Dit is een veelvoorkomend verschijnsel – namelijk bij meer dan twee derde van de relaties – en valt te verklaren doordat relaties transformeren door de tijd.

 

 

 

Veranderingen komen en gaan

Individuele karakters veranderen naarmate we ouder worden. Hierdoor kun je anders tegen jezelf aan gaan kijken, naar je partner, naar je wensen voor de toekomst. Deze veranderingen zijn onvermijdelijk. Iedereen gaat er door heen en de vragen en twijfels die dit met zich meebrengt zijn normaal.

Dit soort veranderingen dwingt je eigenlijk om stil te staan bij zaken. Dingen zoals je relatie met andere ogen bekijken is voor de meeste mensen iets confronterends. Het liefst staan we er helemaal niet bij stil en willen we dat dit gewoon automatisch goed blijft gaan.

Wanneer vragen en of twijfels zich voordoen kan het een keuze zijn om dit te negeren. Met de hoop dat de gevoelens zullen overwaaien. De praktijk wijst echter uit dat deze gevoelens niet weg zullen gaan alvorens ze worden aangepakt.

Het kost wat tijd en energie maar dit is een investering die zich uiteindelijk altijd terugbetaald.

Het weer op een rijtje krijgen van waar je staat, wat je wilt en verwacht geeft lucht en ruimte. Het zorgt er voor dat je eerlijk naar jezelf en je partner kunt zijn en oprechte keuzes kunt maken.

 

 

relatie test mensen veranderen

 

 

 

De Relatie test – hoe het werkt

 

  • Bij iedere vraag is er een meerkeuze antwoord mogelijk (1 t/m 5).

 

  • Alle antwoorden hebben betrekking op jouw gevoel ten opzichte van de relatie.

 

  • Deze gevoelens kunnen per vraag zijn afgenomen, toegenomen of gelijk gebleven.

 

  • Noteer bij iedere vraag één antwoord.

 

  • Wanneer de antwoorden niet volledig aansluiten bij jouw gevoel, kies dan het antwoord dat het dichtst in de buurt komt.

 

  • Wanneer je alle vragen beantwoordt hebt, tel je alle antwoorden bij elkaar op.

 

  • De totaalscore van je antwoorden corresponderen met een scorecategorie die onder aan de vragenlijst te vinden is. Deze scorecategorie is een indicator en een richtlijn. Het kan je helpen in te zien waar je staat in de relatie en wat je mogelijk zou willen.

 

 

 

De Relatie test

 

 

                                                                          1. Niet of veel minder     2. Minder     3. Hetzelfde      4. Vaker     5. Veel vaker

 

  1. Ik denk aan mijn partner
  2. Ik denk na over de lange termijn
  3. Ik voel me verbonden
  4. Ik zie de relatie als evenwichtig
  5. Ik voel me gelukkig
  6. Ik ben tevreden over onze afspraken
  7. Ik ben tevreden over onze rolverdeling
  8. Onze karakters passen bij elkaar
  9. Ik ben niet veranderd
  10. Mijn partner is niet veranderd
  11. Ik en mijn partner hebben seks
  12. Ik denk niet aan/fantaseer niet over iemand anders

 

 

 

 

Testscores

 

Score 12 t/m 18:
Je scoort aanzienlijk lager dan wat voor jouw normaal is om te scoren. Waarschijnlijk wist je dit al langer en wilde je dit aan de hand van een test checken. Bij jezelf nagaan hoeveel zin deze relatie voor je heeft zou een hoge prioriteit voor je moeten zijn. Bedenk hoe zinvol het is om de relatie voort te zetten.

 

Score 19 t/m 24:
Je scoort een stuk lager dan wat jij als normaal acht in een relatie. Wellicht knaagt dit aan je en is het tijd om actie te ondernemen. Ga het gesprek aan met elkaar en laat je partner de test ook maken. Probeer op korte termijn te achterhalen wat elkaars verwachtingen zijn en of de relatie te herstellen is.

 

Score 25 t/m 35:
Er is niet veel veranderd ten aanzien van je gevoelens voor je relatie. Je kunt van tijd tot tijd rond lopen met bepaalde gedachten en gevoelens die je misschien tot twijfelen brengt. Dit hoeft echter niet veel te betekenen. Ga de vragenlijst na en zie op welke vragen je wat minder scoorde. Deze vragen geven wat specifieker inzicht in je gevoelens. Praat er over met je partner of met iemand die je vertrouwt.  Waarschijnlijk zul je op die manier er achter komen hoeveel je gedachten betekenen en wat je er mee wilt.

 

Score 36 t/m 45:
Je scoort hetzelfde of wat meer dan wat voor jou normaal is. Dit kan betekenen dat je op dit moment goed of nog wat gunstiger in je relatie zit. Je voelt je over het algemeen prettig over jezelf en de relatie. Als je dit herkent in jezelf en je partner is dat uiteraard goed nieuws en verdere actie is niet nodig.

 

Score 46 t/m 60:
Je scoort aanzienlijk hoger dan wat voor jou normaal is. Dit kan als positief worden uitgelegd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je tot over je oren verliefd voelt. Anderzijds kan zo’n positieve ‘afwijking’ zo ver van jouw gemiddelde ook op iets anders duiden. Je kunt door een zeer optimistische fase van je leven heen gaan wat zijn positieve weerslag heeft op de relatie. Bij hoge scores zoals deze is het raadzaam om de test na een aantal weken nog een keer te maken. Vergelijk de oude met de nieuwe score en ga na wat dat kan betekenen.

 

 

 

 

Na de test

Bovenstaande scores kunnen als indicator dienen over hoe jij in jouw relatie zit. Het dient niet te worden gebruikt als alleszeggende waarheid, maar meer als een richtlijn die jou tot inzichten laat komen.

 

relatie test manGa na het maken van de test dus eerlijk na of je jezelf er in herkent.
Laat de test een aantal dagen bezinken en kijk dan nog eens naar je testscore.

Uiteindelijk weet jezelf het beste hoe jij je voelt en hoe jij de dingen ziet.

De test kan je slechts helpen om dat net even wat helderder en scherper te krijgen.
Of je misschien te helpen over te gaan tot actie mocht je dat nodig vinden.

 

 

Noteer je score en maak de test na een maand opnieuw. Bekijk de eventuele veranderingen en ga na waarom deze items zijn veranderd.

Bekijk, beoordeel en bespreek mogelijk je bevindingen met iemand die je vertrouwt. Het zal je veel informatie verschaffen in hoe je je voelt en waarom je je zo voelt.

 

 

Wat kun je doen als je verandering wilt?

Aangeraden wordt om in gesprek met je partner te gaan. Communicatie en transparantie staan altijd voorop.
In sommige situaties heeft praten niet heel veel zin of is dit een station wat al gepasseerd is.

In het geval je meer positieve verandering in jouw relatie en situatie zou willen, is een online cursus wellicht een uitkomst.

Zo is er een aantal jaren geleden een cursus ontwikkelt voor mensen die meer uit zichzelf en hun relaties willen halen.

Een praktisch en ‘to the point’ stappenplan dat er voor zorgt dat je meer inzicht krijgt in de dynamiek van jouw relatie.

Aanvullend wordt je geleerd om invloed uit te gaan oefenen. Invloed die jou de touwtjes in handen geeft om de ander en de relatie een positieve richting uit te sturen.

Na meerdere jaren en meer dan duizenden tevreden cursisten is de thuistraining ‘Betere relaties met iedereen’ aan het uitgroeien tot één van de meest populaire online cursussen in Nederland. Een effectieve en behulpzame gereedschapskist die jou meer controle geeft en daarmee meer geluk, in je relatie en met jezelf.

 

Ontdek wat de ‘Betere relaties met iedereen’ cursus voor jou kan doen en klik op onderstaande afbeelding.

 

 

Cursus Betere relaties met iedereen